Ineke Hofste gaat exposeren bij SchouwArt in Hengelo.
Ineke Hofste gaat exposeren bij SchouwArt in Hengelo.

Ineke Hofste exposeert bij SchouwArt

Algemeen

De Almelose haven inspireert Ineke Hofste tot kunstwerken over containertransport. Ze haalde er onlangs de top drie mee bij de verkiezing om de Herman Krikhaarprijs. Vanaf zaterdag 18 november exposeert de Almelose bij SchouwArt in de Hengelose Schouwburg.

Almelo - De Almelose kunstenaar Ineke Hofste exposeert de komende weken een nieuwe serie werken met als titel ‘Containertransport: een wereld in dozen’.

Ineke was al in containers geïnteresseerd maar dat raakte in een stroomversnelling toen ze een jaar geleden werd uitgenodigd door Andre Pluimers, directeur van Bolk transport en (toen nog) voorzitter van Port of Twente, voor een uitzicht vanaf de hoge kraan op de Almelose terminal.

Met al die containers aan haar voeten, naast het Twentekanaal, vroeg ze zich af waar al die kleurrijke blokken toch vandaan kwamen. “Wat zit er in en waar gaan ze naartoe?” Dat leidde tot een verdieping in de transportsector en mondde uit in een serie schilderijen, ruimtelijk werk en een installatie. Eén van de werken is een bijna drie meter breed doek met de titel ‘Containerlines’, waarmee ze als tweede eindigde voor de Herman Krikhaarprijs. Het werk is volgens de vakjury ‘monumentaal, museaal en heeft een breed spectrum aan techniek’. “Dit schilderij heeft een breed spectrum aan techniek in zich’’, aldus de jury. “Het zuigt je naar binnen, de woorden monumentaal en museaal vielen. Het vertelt een verhaal over de handel in de wereld. Het zou passen in het kantoor van een grote expediteur, maar is dit wel wenselijk? De jury heeft een keuze moeten maken uit twee maatschappijkritische kunstwerken en een mooie sferische foto. De wereld staat in brand, je wilt graag het mooie zien maar ook wegkijken voor je gemoedsrust. Daarmee is er gekozen voor Ineke Hofste en Riet Telgenhof. Dus helaas hoe lovend men ook was, Hans Bouma is derde geworden. Als allerlaatste is er een keuze gemaakt tussen het materiële werk van Ineke en het menselijke werk van Riet. Het was een moeilijke keus, maar de menselijke maat heeft uiteindelijk gewonnen.’’

De expositie opent zaterdag 18 november om 14.00 uur in de Hengelose Schouwburg en is tot 14 januari gratis te bezoeken op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. De Hengelose kunstenaar Hettie Franken exposeert bij SchouwArt met de titel ‘Ga jij maar tekenen’. Ook Niels van der Veen (‘Sporen van de oorlog’) en Maaike Folmer (‘Cranes’) exposeren bij SchouwArt. Bij de opening is er live muziek van Gilet. Op 9 december organiseert SchouwArt een rondleiding waarbij de kunstenaars zelf present zijn.

Brian de Keersmaecker in actie. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles blijft in de eredivisie 18 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's 23 uur geleden
Tonnie Frazer en Roel Dragt stoppen bij het SeniorenJournaal
SeniorenJournaal alweer tien jaar oud gisteren
Meer weten? Kijk op www.ontdekhightechtwente.nl voor meer informatie en updates.
Het hart van hightech wordt groter 18 mei, 12:33
Gerrit Willering (links) en Hendrik Supheert starten een Gitaarcafé in Aadorp.
Het Aahoes krijgt een Gitaarcafé 17 mei, 13:24
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 13:19
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31