Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.

Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd

Cultuur

Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de jaarlijkse gedichtenwedstrijd onder de Almelose scholen ten behoeve van de herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei gewonnen.

Almelo - De uitslag van de gedichtenwedstrijd werd vorige week woensdag bekend gemaakt in het stadhuis. De tien ingeleverde gedichten kwamen voort uit drie scholen: Het Noordik Lyceum, Scholengemeenschap Erasmus en ROC van Twente. 

Bij de gedichtenwedstrijd werden twee categorieën gehanteerd, te weten de leerlingen van het Vmbo/Brugklas Mavo/Havo en de leerlingen/studenten van Havo/Vwo en Mbo. In beide categorieën is door de jury een gedicht gekozen.
In de categorie Vmbo/Brugklas Mavo/Havo is dit jaar het gedicht ‘Angst’ van Esmee Euren gekozen om voor te lezen bij het monument op het Weth. van Dronkelaarplein. “Esmee is 13 jaar en zit in de brugklas Mavo/Havo1 van SG Erasmus. Ze schrijft over de angst, die men in de oorlog voelde wanneer mensen gedwongen werden om onder te duiken. Daar tegenover staat de vrijheid, die ze dagelijks voelt als zonnestrallen op haar gezicht. Dit gedicht staat het komende jaar - naast het winnende gedicht uit 2023 van Rayanah Ozzo - afgedrukt op het bord dat door de stichting Muurgedichten Almelo is geplaatst op het van Dronkelaarplein’’, zo meldt de organisatie van de gedichtenwedstrijd.

Het winnende gedicht in de categorie Havo/Vwo en Mbo komt van Isabel de Wijngaert van het ROC van Twente. Zij gaf haar gedicht de titel mee ‘Lofzang op de vrijheid’. ‘’De jury vindt dat dit gedicht een voorbeeld is van het doorvertellen van de verhalen uit de oorlog. Het gedicht is gebaseerd op het dagboek van haar overgrootvader die in de kampen bij de Birmaspoorlijn zat. Haar vader heeft Isabel altijd voorgelezen uit dit dagboek en die verhalen zijn de aanzet tot haar gedicht. Dit gedicht wordt uitgesproken tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Hof 88, die op 4 mei om 18.30 uur begint. Iedereen is daar welkom.’’

Het jaarthema vanuit het comité 4 en 5 mei is dit jaar: ‘Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid’. ‘’Met dit thema vraagt het comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Al jaren stelt dit comité dat we de verhalen uit de oorlog moeten doorvertellen, omdat er steeds minder mensen zijn, die de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt. We moeten die verhalen opslaan voor de huidige generaties om hen te laten weten wat er vooraf gegaan is aan de vrijheid waarin we nu leven.’’

Pax Kinderhulp zoekt vakantieouders,
Pax Kinderhulp op zoek naar vakantieouders 9 uur geleden
Bram Eijgenhuijsen, bekend van B&B Vol Liefde,
Presentatie boek Bram Eijgenhuijsen 11 uur geleden
Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 4 mei, 13:48
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 4 mei, 09:43
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 3 mei, 11:35
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48