Afbeelding

Starten als ondernemer? Wees goed voorbereid

Zakelijk

Je eigen bedrijf starten is voor veel mensen een lang gekoesterde droom. Eigen baas zijn, zelf je beslissingen nemen en niet meer afhankelijk van een ‘baas’ die je vertelt wat je moet doen en wanneer je een vrije dag mag nemen. Het klinkt aantrekkelijk en vaak is het dat ook. Maar wees wel goed voorbereid als je je eigen bedrijf gaat lanceren. Want dat maakt de kans een stuk groter dat je er een succes van gaat maken.

Wat doet een advocaat ondernemingsrecht?

Ga je starten als ondernemer dan heb je veel om over na te denken. Om te beginnen de rechtsvorm. Wordt het een eenmanszaak, een Vof of toch een BV? Het kan handig zijn om hiervoor juridisch advies in te winnen als je zelf onvoldoende kennis van zaken hebt om de juiste rechtsvorm te kiezen. Uiteraard kun je die op een later moment nog wel aanpassen, maar het is natuurlijk een stuk praktischer en je voorkomt extra kosten als je in één keer de juiste keuze maakt. Maar ook over het aangaan van contracten met leveranciers, personeel en klanten kun je vaak goed advies gebruiken.

Algemene voorwaarden en privacy verklaring

Elk bedrijf moet algemene voorwaarden kunnen overleggen op grond waarvan er zaken wordt gedaan. Vooral voor bedrijven die online actief zijn is daarnaast een goede privacy verklaring nodig. Hierin wordt opgenomen hoe de onderneming omgaat met persoonlijke gegevens van klanten en waar zij terecht kunnen als zij menen dat hun privacy is geschonden. Een advocaat ondernemingsrecht kan je adviseren welke punten je in de algemene voorwaarden en de privacy verklaring moet opnemen, of de door jou opgestelde documenten toetsen of deze juridisch correct zijn. Zo voorkom je problemen als er een conflict ontstaat met een klant, een leverancier of een andere derde partij.

Fusie of overname

Je kunt als startende ondernemer natuurlijk ook een bestaand bedrijf overnemen. Daarnaast kun je met een andere ondernemer een fusie aangaan en gezamenlijk een bedrijf te starten. Bij Damsté Advocaten kun je terecht voor juridisch advies over een overname of fusie. De financiële situatie van het bedrijf moet worden beoordeeld, je wilt immers geen bedrijf overnemen waarmee het niet goed gaat, tenzij je dit vooraf weet. Door de boeken te laten doornemen en de inhoud van contracten goed te laten toetsen verklein je de kans dat je te maken krijgt met onverwachte problemen.

Werken vanuit huis of toch een bedrijfspand?

Er zijn genoeg werkzaamheden die je prima vanuit huis kunt doen. Het grote voordeel daarvan is dat je geen geld kwijt bent aan de huur van kantoorruimte. Heb je toch een kantoor nodig, dan kun je er ook voor kiezen om een flexplek in een bedrijfsverzamelgebouw te huren. Je kunt dan op kantoor werken, klanten ontvangen in een vergaderruimte en je kunt het adres van het kantoor gebruiken als bedrijfsadres zodat je je privé gegevens kunt beschermen. Je kunt op contractbasis gebruik maken van zo’n flexibele werkplek of een contract afsluiten voor bijvoorbeeld een jaar. Zakelijke post kan ook op dit adres worden ontvangen, je krijgt hiervan per e-mail afschriften en periodiek wordt de post doorgestuurd of haal je die op.

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Meer weten? Kijk op www.ontdekhightechtwente.nl voor meer informatie en updates.
Het hart van hightech wordt groter 3 uur geleden
Gerrit Willering (links) en Hendrik Supheert starten een Gitaarcafé in Aadorp.
Het Aahoes krijgt een Gitaarcafé 17 mei, 13:24
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 13:19
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31
Afbeelding
Open Boerderijdag in Bornerbroek 14 mei, 13:17
Afbeelding
Leerlingen Zone.college krijgen les in vissen 14 mei, 09:25
Vier kunstenaars exposeren in Kunst Punt Almelo bij de elfde expositie.
Expositie in Kunst Punt draait volop 14 mei, 08:30